maandag 24 maart 2014

Waarom je de nieuwe wet Werk en Zekerheid niet moet onderschatten

Aan het aantal keer dat ons artikel “Wet werk & zekerheid: wat verandert er voor werkgevers in 2014” inmiddels al is gelezen, kunnen we wel opmaken dat het onderwerp speelt in Nederland.

En dat is niet vreemd. De wijzigingen die deze wet met zich meebrengt moet je niet onderschatten. Sommige veranderingen zijn namelijk best ingrijpend en zouden hoog op de agenda van HR moeten staan. Bovendien kun je met een aantal zaken nu al aan de slag om problemen achteraf te voorkomen. Dus wacht niet tot het te laat is.
Twee zaken waar je nu al mee aan de slag kunt zijn:

 1.    Breng de contracten voor bepaalde tijd in kaart

Werk je veel met contracten voor bepaalde tijd? Dan is het belangrijk om te weten dat deze medewerkers vanaf 1 juli een maand voor het aflopen van hun contract te horen moeten krijgen of deze wordt verlengd of afloopt. Als je als werkgever hierin verzuimt, kunnen deze medewerkers namelijk een boete claimen ter hoogte van het maandloon. Het is dus zaak tijdig in kaart te brengen welke medewerkers dit betreft en het proces hieromheen bij voorkeur te automatiseren.

 2.    Denk na over de bescherming van je bedrijfsgegevens

We leven in een kenniseconomie. Het laatste dat je als werkgever wilt, is dat je bedrijfsgeheimen “op straat komen te liggen” doordat een werknemer met een tijdelijk dienstverband opgedane bedrijfskennis ergens anders te gelde maakt. Want het is namelijk straks niet meer mogelijk om een concurrentiebeding op te nemen in een contract voor bepaalde tijd. Denk dus nu al goed na over de mogelijke gevolgen van deze wijziging voor bescherming van uw bedrijfsintellectueel. Wellicht dat bedrijfsprocessen moeten worden aangepast om er voor te zorgen dat tijdelijke werknemers niet zondermeer bij gevoelige informatie kunnen komen.
Wacht niet tot het te laat is. U kunt nu al de tijdelijke contracten doornemen, beoordelingsgesprekken inplannen, verloopdata in kaart brengen en in gesprek gaan met uw software leverancier. Want boetes, verlies van kennis en juridische kosten hangen u boven het hoofd.